Istanbul

Ljubitelj si šušura, povijesnog bogatstva u kojem susrećeš dva svijeta, europski i azijski, dobre hrane i kvalitetnog raznolikog voća, zabave i nezaboravnih noćnih izlazaka, ljubaznih i veselih ljudi i još puno više od toga, onda će putovanje u Istanbul autobusom svakako zadovoljiti i više od onoga što očekuješ.

Ako nas pitaš koji grad u svom životu vrijedi posjetiti bez oklijevanja ćemo reći Istanbul. Putovanje Istanbulom će zasigurno ostaviti dubok trag u tvom životu, sve ono što vidiš, doživiš i kušaš tamo još dugo nakon povratka iz Istanbula ostaje dio tebe i daje ti osjećaj da si zaista živio u tim trenutcima šušur i živost tog divnog grada.

U koje doba godine posjetiti Istanbul? Koje god doba godine odabereš nećeš pogriješiti, biraj ono doba koje najbolje odgovara tebi. Istanbul je jednako divan tijekom cijele godine, jer svako godišnje doba otkrije novu čaroliju Istanbula.

kompas icon

Istanbul je grad s izraženom kulturnom raznolikošću, stoga je važno poštivati lokalne običaje i tradiciju. Pri posjetu džamijama, obuci prikladnu odjeću, pokrij ramena i noge.

image - Destinacija
Vožnja Bosporom u proljeće

Gdje kupovati u Istanbulu

Osim bogate povijesti, Istanbul nudi i pregršt mjesta za shopping, koji je sve samo ne klasično shoppingiranje. Veseli i simpatični trgovci, koji tijekom kupovine svojim šarmom i intrigantnim poštapalicama kupnju čine zabavnom.

Važno je napomenuti da je potrebno u mjenjačnicama zamijeniti eure za turske lire. Mjenjačnica ima dovoljno, one bliže atrakcijama obično imaju nepovoljniji tečaj. Savjetujemo raspitati se o tečaju prije samog polaska.

image - Destinacija
Jedan od shopping centara u Istanbulu

Iako je najpoznatiji Grand Bazaar, postoje i druga mjesta koja nude dućane u kojima se može obaviti kupovina. Zanimljive su sljedeće lokacije za kupovinu:

  • Tržni centar Forum
  • Tržni centar Cevahir
  • C Olivium
  • Florya
  • Istiniye park
  • Zorlu

Neke od navedenih lokacija su mjesta u kojima se prodaje luksuzna roba, a neka nude robu po dosta pristojnim cijenama.

Očekivanja vs. stvarnost - kako se s Talvijem putuje po Istanbulu:

Noćni život Istanbul

Noćni život Istanbula je zaista bogat, nudi pregršt barova i lokalnih klubova u kojima možeš doživjeti sve čari noćnog života tog moćnog grada. Neki istanbulski kvartovi imaju ponudu trgovina skupom robom, neki odlične slastice, a neki imaju odličnu ponudu barova u kojima možeš doživjeti Istanbul noću. Jedan od tih kvartova je Kadıköy, koji nudi brojne barove s glazbom u živo.

Noćni život upotpunit će lokalni svirači i harmonikaši te nastupi trbušnih plesačica koji zabavu drže na visokom nivou do ranih jutarnjih sati. Nije isključeno da i ti zapjevaš i zasviraš uz note tradicionalne turske glazbe.

kompas icon

Tvoj noćni izlazak u Istanbulu vrlo vjerojatno neće početi i završiti niti na istom mjestu niti u istom štihu. Odlazak u hotel, nakon što si neplanski završio na plesnom podiju nekog bara, može potrajati. Naime ulični svirači se potrude da se ples i zabava nastave i na putu do hotela.

image - Destinacija
Lokalni svirači, harmonika i nastupi trbušnih plesačica… to je noćni život u Istanbulu.

Restorani Istanbul - neka popularna mjesta u kojima možeš uživati u bogatoj ponudi hrane i pića

Gastronomska ponuda Istanbula je bogata bilo da govorimo o uličnoj hrani koju taj grad nudi ili o hrani koju možemo kušati u restoranima. Hrana u Istanbulu nije skupa, ukusna je i nudi eksploziju raznih okusa koje su turisti okarakterizirali kao jednim od boljih u svijetu.

Što jesti u Istanbulu? Restorani nude razna tradicionalna jela poput lahmacun i mnoga druga. Ukusna ulična hrana koju vrijedi probati je neizostavni kebab, riblji sendvič, punjene dagnje…

image - Destinacija

Preporuka je probati mezze na kojoj se nalaze brojna tradicionalna jela, poslužuje se obično kao predjelo, ali s obzirom na bogatstvo okusa koje mezza ima (ovisno koju vrstu izabereš, ima ih oko pedesetak) obično nas dosta zasiti.

Uz svo bogatstvo okusa koje nam ovo podneblje nudi ne zaboravi na ispijanje čaja i kave kako bi doživljaj bio potpun.

kompas icon

Neke turske slastice u svom sastavu imaju za nas neobične sastojke, npr. kozje mlijeko. Svakako ih kušaj, jer tvoje nepce će ti zasigurno biti zahvalno, okusom su fenomenalne.

image - Destinacija
Predlažemo ti kušanje „Baklava sa sladoledom i čaj“

Istanbul znamenitosti i atrakcije - što vrijedi posjetiti dok boraviš u ovom posebnom gradu

Istanbul je jedan od gradova koji nudi toliko povijesnih znamenitosti i pregršt zanimljivih točaka u gradu koje vrijedi posjetiti i koje i danas žive taj duh između prošlosti i sadašnjosti. Što posjetiti u Istanbulu? Neke od znamenitosti Istanbula su Grand Bazaar (Velika tržnica), Aja Sofija (Hagia Sophia), Ahmedija (Plava džamija) sultana Ahmeda, Topkapi palača iz Osmanskog doba, Cisterna bazilika Istanbul i mnoge druge znamenitosti koje ćemo nastojati u nastavku teksta opisati i približiti, međutim riječima je teško dočarati sam duh i ljepotu svih tih mjesta.

Grand Bazaar - jedna od najstarijih i najvećih tržnica na svijetu

Grand Bazaar ili Veliki bazar Istanbula je najstarija natkrivena tržnica na svijetu. Kažu da ima oko 4500 trgovina u kojima možeš naći doslovno sve, mi bismo rekli od igle do lokomotive. Trgovine se doslovno nalaze u labirintu i često je teško naći dućan u kojem si ranije nešto vidio i naknadno poželio kupiti. I da, ne zaboravi se cjenkati, ovo je pravo mjesto da naučiš kupiti neku robu po dosta jeftinijoj cijeni!

Aja Sofija ili Hagia Sophia - nekada najveća crkva na svijetu, a danas džamija

Hagia Sophia (Aja Sofija) je u povijesti prvotno bila najveća crkva na svijetu koja je pretvorena u džamiju, a zatim u muzej te je 2020. ponovno vraćena u funkciju džamije. Jedna je od važnih znamenitosti Istanbula i zasigurno nezaobilazna znamenitost koju vrijedi posjetiti.

kompas icon

U njoj se nalaze i kršćanski i islamski ukrasi i prikazi, interijer je jedinstven zbog spoja kršćanske i islamske kulture. Ima brojne mramorne stupove, a jedan od njih prema legendi ispunjava želje ako se dotakne (stup suza).

image - Destinacija
Aja Sofija u proljeće

Ahmedija (ili Plava džamija) sultana Ahmeda

Sultanahmet Camii je pravi naziv Plave džamije. Unutrašnjost je ispunjena pretežno plavom bojom te je zbog toga u nazivu „plava“. Za gradnju Ahmedije je zaslužan sultan Ahmed koji je i sam sudjelovao u izgradnji iste, međutim nije doživio da je vidi završenu zbog ranog odlaska u 27. godini života. Džamija ima 6 minareta, 260 prozora, 20 tisuća pločica i mnogih drugih elemenata koji su spoj dvije tradicije.

image - Destinacija

Topkapi palača iz Osmanskog doba

Palača Topkapi se smatra jednom od najstarijih, ali i najvećih palača na svijetu. U prošlosti je palača bila sjedište sultana koja nam je u nasljeđe ostavila povijesni pogled na vlast Osmanskog carstva. Sastojala se od brojnih stanova, džamije, bolnice, velikog vrta i brojnih drugih sadržaja.

Cisterna bazilika Istanbul - u srcu gradske jezgre

Bazilika Cisterna jedna je od brojnih cisterni iz tog vremena u Istanbulu. Funkcija joj je bila opskrbiti pitkom vodom centar brojnih događanja (i Aja Sofiju). Cisterna se sastoji od 336 stupova, a na dva stupa se nalaze glave Meduza. Kroz povijest je doživjela brojne restauracije, međutim zadržala je povijesni štih uz koje se vežu i neke povijesne priče. Detalje povijesnih pikanterija ostavit ćemo ti da samostalno istražiš nakon što posjetiš baziliku.

Egipatska tržnica (Spice Bazaar) Istanbul - tržnica prepuna začina, boja i mirisa

Egipatska tržnica ili tržnica začina, Istanbul čini još zanimljivijim mjestom. Nudi spoj kulture tog podneblja i kulinarske tradicije koja se temelji na autohtonim začinima tog podneblja. Tržnica je dio kompleksa Nove džamije, ali danas nema previše poveznice sa samom džamijom.

Trgovine koje se nalaze u tom kompleksu nude pregršt zanimljivog začinskog bilja, raznovrsnih slatkiša, čajeva, te sve skupa osim što može poslužiti za upoznavanje s turskom kuhinjom može poslužiti i kao suvenir.

image - Destinacija
Egipatska tržnica ili tržnica začina

Dolmabahce palača

Sav raskoš i bogatstvo koje se nalazi u samoj palači državu je tog vremena dovela do bankrota. Dolmabahce palača se nalazi na obalama Bospora. Prolazom kroz veliki vrt dolazi se do ulaza u samu palaču, čiji je posjet moguće provesti u grupama uz posebne uvjete kako bi se očuvala ljepota same palače. Fotografiranje je zabranjeno. U samoj palači, osim namještaja čiji su određeni elementi prekriveni zlatom, nalazi se i kristalni luster koji je britanska kraljica Viktorija poklonila Sultanu.

Toranj Galata

Želiš li doživjeti prekrasan pogled na Bospor i Istanbul predlažemo posjet tornju Galata. Kula Galata je jedna od najstarijih na svijetu. Do samog vrha može se dizalom. Posjetitelji mogu uživati u prekrasnom pogledu na Bospor, Sultanahmet i moderni dio grada.

kompas icon

Legenda kaže da će se par koji prvi put zajedno posjeti toranj sigurno vjenčati. Tako da, ako misliš da si našao/la osobu svog života vrijeme je za posjet kuli Galata. Sam istraži i brojne druge legende koje se vežu uz toranj kako bi ti posjet tornju bio što posebniji.

Izleti Istanbul - kako dodatno ispuniti vrijeme

Ispijanje kave na rooftop restoranima s pogledom na čarobni Istanbul može biti odličan izbor za odmor od noćnog izlaska. Nećeš pogriješiti izabereš li i odlazak na masažu ili tradicionalnu tursku kupku, hamam.

Ako još uvijek imaš energije i želiš biti u pokretu, vrijeme možeš ispuniti i nekim od atrakcija i izleta koje Istanbul nudi:

  • vožnja Bosporom
  • obilazak zlatnog roga u Istanbulu
  • posjet kvartu Beyogle
  • posjet tradicionalnim restoranima.

Ideš u Istanbul?

Kada posjetiš mjesto u kojem jednom nogom kročiš na istok, a drugom na zapad, koji svojom povijesnom ponudom, bogatom arhitekturom, zanimljivom i ukusnom gastro ponudom, veselim noćnim životom nudi sve na jednom mjestu, zaista možeš samo reći „želim ponovno to doživjeti“.

Ako je posjet Istanbulu tvoja iduća destinacija, Talvi putovanja se može pobrinuti da posjet ovom gradu ostane u lijepom sjećanju. Obrati nam se s povjerenjem!

Što kažu naši putnici
Mirna Lončar
star full star full star full star full star full
Putovanje:
Istanbul
Talvi i Istanbul su bili savršen izbor - Tonka i Ivan odlični kao vodiči, ekipa super. Vidimo se opet, čeka se Island u 5.mj 😀
Noa Kraljević
star full star full star full star full star full
Putovanje:
Istanbul
Jako ugodno i nezaboravno iskustvo, jedva čekam iduće putovanje s njima :)
Karolina Vinceljak
star full star full star full star full star full
Putovanje:
Istanbul
Nedavno smo se vratili iz Istanbula i imam samo riječi hvale. Program je bio odličan, sve najbitnije lokacije smo vidjeli, a opet imali dovoljno slobodnog vremena. Tonka je bila sjajna vodičica, uvijek dostupna. Ako se netko još dvoumi, definitivno otiđite u Istanbul s Talvijem. Ja sad jedva čekam Barcelonu. 😍
Bellatrix
star full star full star full star full star full
Putovanje:
Istanbul
Prvi put putujem s Talvi agencijom i oduševljena sam, išli smo u Istanbul. Bilo je jako zabavno, odlična atmosfera, puno sadržaja. Divno iskustvo koje ću zauvjek pamtiti i definitivno želim ponoviti. Vodič Ivan Forko je bio super, jako zabavna i draga osoba. Odlična ekipa, već planiram iduće putovanje s Talvi agencijom!
Stela Panković
star full star full star full star full star full
Putovanje:
Istanbul
Odlicno putovanje u Istanbul sa vodicem Ivanom, koji je izvrstan i odlicno odraduje svoj posao. Plan putovanja mi se svidio, najvise od svega posjet dzamiji na azijskoj strani i voznja Bosporom, takoder mi se najvise svidjela Plava dzamija i Hagia Sophia. Lijepo je bilo druziti se s ovim ljudima na Sisha night i All you can drink veceri, da ne zaboravim spomenuti odlicnu trbusnu plesacicu i turske tamburase koji su nas zabavljali skoro svaku vecer. Preporucujem putovati sa Talvijem jer ce putovanje biti nezaboravno! Da ne zaboravim spomenuti Selima, ljudina i pozdrav za njega!
Marko Vidak
star full star full star full star full star full
Putovanje:
Istanbul
Nezaboravno putovanje u Istanbul 😁 Od prvog do zadnjeg dana sve super, Tonka odličan vodič, opuštena, strpljiva i dostupna u svakom trenutku. Vidimo se neki drugi put!
Josip Nosić
star full star full star full star full star full
Putovanje:
Istanbul
Nedavno sam imao apsolutno fantastično iskustvo putovanja u Istanbul s agencijom "Talvi". Vodiči Tonka i Ivan bili su veoma profesionalni i stručni, uvijek spremni odgovoriti na svako naše pitanje, te su poticali na dobru i pozitivnu atmosferu tokom cijelog putovanja. Odlična stvar kod putovanja s "Talvijem" je dostatna količina slobodnog vremena da se uputiš u samostalno istraživanje Istanbula, istovremeno osiguravajući dovoljno planiranih aktivnosti da iskoristimo svaki trenutak putovanja. To nam je omogućilo da dublje "uronimo" u izvanrednu bogatu kulturu, povijest i ljepotu grada. Atmosfera je tokom cijelog putovanja, od trenutka ulaska u bus pa sve do kraja, bila veoma opuštena zahvaljujući Tonki i Ivanu koji su raspoloženje održavali tijekom cijelog putovanja. Tonka i Ivan su konstantno bili veseli i nasmijani pa su tako i nas držali u dobrom raspoloženju. Važno je napomenuti da vožnja autobusom nije bila dugačka i naporna, kako mnogi misle, zahvaljujući pomno planiranim stankama koje budu točno kada ti treba te udobnosti autobusa. Sve u svemu, turistička agencija "Talvi" je besprijekorno isplanirala svaki trenutak putovanja, te nam stvorila predivne uspomene Istanbula za cijeli život. Ako želite nezaboravno putovanje ispunjeno pozitivnom energijom, profesionalnošću i nevjerojatnim iskustvima sa super ekipom, svakako birajte "Talvi". Na polasku putnici, na povratku prijatelji!
Andrea Belamaric
star full star full star full star full star full
Putovanje:
Istanbul
Prvo putovanje s Talvijem, ali nadam se ne i zadnje. Iako je bio dalek put autobusom do Istanbula, bilo je jako ugodno i opušteno. Posebne pohvale idu vodiču Ivanu koji je istovremeno bio jako profesionalan te zabavan i opušten.
Česta pitanja
U periodu od veljače do studenog.
Ne treba ti viza. Dovoljna je putovnica.
Ovisno o stankama traje 14-17h.
Voda iz slavine nije pitka. Alkohol je dostupan, ali skuplji nego u Hrvatskoj.
Turske slastice, kavu, proizvode od kože, začine.
Cijene su nešto jeftinije nego u Hrvatskoj. Pripremi se na cjenkanje! ;)
Valuta je turska lira, a savjetujemo da sa sobom nosiš eure.
Istanbul je sigurna turistička destinacija.
Ovisno o godišnjem dobu, slično kao u Hrvatskoj. Kod ulaska u džamiju moraju biti pokriveni kosa, laktovi i koljena kod cura.
Za putovanje u Istanbul potrebna ti je putovnica.

© 2023 Talvi putovanja
Izrada web stranica - Fer Projekt