Istanbul – grad dobre hrane, glazbe, plesa i šarenila

Putovanje u proljeće, može li bolje? Putovanje u Istanbul? Pun pogodak! Krenuli smo iz Zagreba, a prva stanica bila nam je Sofija, glavni grad Bugarske. Predivan grad, predivna arhitektura i ukusna hrana riječi su kojima se može opisati Sofija.

Sofija je drugi najstariji grad u Europi, a osnovana je prije sedam tisuća godina. Ono što ovaj grad čini posebnim je burna prošlost, povijest, odnosno konstantna promjena vlasti i kultura, što se i očituje u arhitekturi. Svakako najpoznatija građevina u Sofiji je hram Svetog Aleksandra, koju krase tri kupole prekrivene 24-karatnim zlatom. Razgled grada nije naporan jer su više manje sve znamenitosti blizu, u centar.

Iz Sofije smo krenuli prema Istanbulu. Prije dolaska znala sam priče da je Istanbul grad na dva kontinenta, da je ogroman, no da je toliko velik nisam ni pomišljala. Prilaz gradu trajao je oko 2 sata, a zjenice su bile raširene od čuda nad tolikim zgradama, neboderima, a onda kada dođete i bliže samom centru šokira vas tolika koncentracija ljudi. Kako bolje osjetiti ritam grada, nego biti smješten u srce, u jednu tipičnu tursku mahalu(tur. četvrt). Da bismo došli do hostela morali smo proći ulicom krcatom restorana, prvim korakom u tu ulicu započela je moja istanbulska avantura. Viseći šareni lampioni, glazba koja vas odmah poziva da barem kimanjem glave pratite ritam, a onda i konobari restorana koji su izišli na ulicu i zovu vas, mame komplimentima i osmijehom, odmah vas zanese veselje. Ono neobično, na što mi žene sa zapada možda nismo navikle, je osjetiti toliko očiju na sebi, što muškaraca, što žena, ali ubrzo i to vam postane normalno. U mnoštvu restorana bio je smješten i naš hostel.

Posebnost Istanbula svakako su i bazari koji odišu istočnjačkom kulturom, a naš je hostel bio smješten u blizni onog najvećeg – Grand Bazaara. Kada prođete kroz vrata svi izgledaju kao djeca u tvornici igračaka. Od keramike do nakita, od odjeće do posuđa, nema čega nema! Količina nakita i blještavilo svakako je prvo što će vas oduševiti kao i dobro poznate lampe svih oblika, veličina i boja! Iduća važna stvar koju morate naučiti svakako je cjenkanje, jer se prodavači uvrijede ukoliko se ne cjenkate. Svakako je poželjno biti pričljiv, šarmantan i simpatičan jer je dobar popust zagarantiran. Nedaleko Gran bazaara nalazi se Spice bazaar, koji je oduševio moje oči, ali i moje nepce! Toliko začina i boja na jednom mjestu i sve možete kušati prije nego što kupite, zato nemojte doći siti!

Kad smo već započeli temu hrane, Istanbul je po tom pitanju raj na zemlji! Preukusna hrana, preljubazno osoblje, na vama je samo da dođete gladni. Od kebaba, lahmacuna i kukureča na cesti do prefine hrane u restoranu – što god odabrete nećete pogriješiti! Razgled grada i svih znamenitosti obavljali smo pješice, javnim prijevozom ili taksijem, što je meni bila najdraža opcija. Moram još napomenuti da su me se posebno dojmile organizirane večere, jer se svaka pretvorila u pravi tulum. Na prvoj, tradicionalnoj turskoj večeri zabavljali su nas svirači i trbušna plesačica, a na drugoj smo tradicionalnoj večeri uživali uz nargilu. Što bi odlazak u Istanbul bio bez plovidbe Bosporom? Slažem se ne previše spektakularan. Ali tradicionalna arapska večer na brodu dok plovi Bosporom, itekako SPEKTAKULARNO. Prefina hrana, tradicionalna glazba i ples, a nakon toga, tulum!

Od odlaska u Istanbul možete očekivati svašta, a kakva god vaša očekivanja bila, vjerujem da će vas Istanbul pozitivno iznenaditi. Otputujte u Istanbul, prepustite se čarima ovoga velikoga grada i uživajte!


© 2023 Talvi putovanja
Izrada web stranica - Fer Projekt
Što čekaš?
Aktualna putovanja
Zašto smo najgori
dojmovi naših putnika