Razgledavanje na dva kotača

Malo javnog prijevoza, puno pedaliranja! Tako nam je nekako bilo u Amsterdamu, gradu bicikala! Biciklom smo obišli grad uzduž i poprijeko, vidjeli skrivene ulice, gubili se po putu, istražili „obične“ dijelove grada i uspjeli vidjeti, iz prve ruke, život lokalaca i što je još važnije, osjećali smo se kao lokalci!

Ali, krenimo ispočetka. Vožnja busom od Zagreba do Amsterdama, ugodno, zabavno, i uz putničku agenciju s kojom smo išli dosta chill i opušteno! Pri dolasku odmah smo ostali oduševljeni. Zgrade, kanali, mostići, ulice, dvorišta i parkovi… Grad je puno više od onog što sam mogao očekivati. Toliko skrivenih ljepota i s toliko toga za prozujati i istražiti. Arhitektura Amsterdama, liberalnost koju njeguje i sve priče koje čuva isplati se doživjeti iz prve ruke kako bi shvatili zašto je ovaj grad toliko poseban!

Nismo mogli otići u Nizozemsku, a da ne vidimo tradicionalne vjetrenjače i poznate drvene klompe! U sklopu programa agencije (koji je bio totalno neobavezan) posjetili smo mjesto Zaanse Schans – idilični kvart u nizozemskom gradu Zaandamu koji je poznat po savršeno očuvanim povijesnim vjetrenjačama! Prezentaciju izrade drvenih klompi i domaćeg sira (uz degustaciju!) preporučujem svakome tko posjeti ovo mjesto, mali komad povijesti i mali komad Nizozemske za doživjeti!

Otišli smo i do Den Haaga, koji je btw. predivan, ali highlight je bila prekrasna pješčana plaža u okrugu Scheveningen! Imao sam priliku zakoračiti u sjeverno more, prvi puta u životu, znam da nije nešto, ali za mene je bio big deal! Budući da smo išli u proljeće, pod nogama nam je bio topli pijesak, u sunčanim naočalama odraz sunca, a pred očima prostrano more i Ferris wheel. Filmski prizori na toj plaži ne znam koga ne bi oduševili, velike preporuke za posjetiti ovu poznatu turističku destinaciju!

Izlet po Nizozemskoj zaokružili smo povratkom u Amsterdam, koji i dalje oduševljava isto kao prvog dana. Grad jednostavno ima sve, tradicijske vrijednosti, umjetnost, kulturu i odličan noćni život. Ne čudi što je jedna od najpoželjnijih europskih destinacija. Inače ne vjerujem takvim naslovima, ali u ovaj sam se imao priliku uvjeriti i mogu samo potvrditi!

Amsterdam je toliko više od fotki koje ste svi vidjeli, puno više od svega što ste mislili da znate o njemu. Morate jednostavno doživjeti te ulice i ljude, budite tamo i budite dio grada, trust me, bit će vam jasno o čemu pričam!


© 2023 Talvi putovanja
Izrada web stranica - Fer Projekt
Što čekaš?
Aktualna putovanja
Zašto smo najgori?
dojmovi naših putnika