Dugo čekao i napokon dočekao - putovanje u Maroko

Putovanja u egzotične zemlje, baš poput Maroka su me oduvijek privlačila. No nažalost, svakodnevne obveze su me uvijek sprječavale.

Sve dok nisam jednog dana rekao – dosta!

Kaotični promet u Marrakechu je bio istovremeno fascinantan i nelagodan. Od kočija do kamiona, automobila i malih mopeda, voze se posvuda i – ne staju! Malo je reći da je ova destinacija avanturistička. Gdje god se okreneš nešto se događa, nikada nije dosadno.

Essaouira. U ovom gradu uopće nisam imao osjećaj da sam u Maroku. Essaouira se nalazi na obali Atlantskog oceana. Znamo svi kakav utjecaj more i ocean imaju. Ljudi su opušteni i nasmiješeni non-stop. Essaouiru krasi predivna velika pješčana plaža. Šetajući se tom plažom, bosonog u osvježavajućem oceanu, kroz mene su prolazili trnci. Imao sam i priliku jahati konja i devu na plaži, što je nevjerojatno iskustvo; osjećaš se kao u filmu.

Plava boja. Boja neba, mora i jednog malog magičnog gradića. Uvijek ću pamtiti naš odlazak u plavi grad – Chefchaouen. Cijeli grad je obojen u plavo! Imaš osjećaj kao da si na nebu. Ovaj grad je različit od ostalih, kao da se sve odvija u slow motion-u. Što nama Hrvatima (pogotovo dalmatincima) u potpunosti odgovara.

Prije povratka u Lijepu našu, proveli smo noć u Fesu. Fes je grad koji sadrži jednu od najvećih šetnica na svijetu. U ovom gradu se također nalazi i tvornica kože. Poprilično smrdljikavo iskustvo da budem iskren. Prolazili smo tržnicama koje se tamo nalaze i imali priliku kupiti suvenire. Navečer smo se naravno podružili u Rijadu. Rijad je tradicionalna Marokanska kuća. Sobe na prizemlju i na katu, a u sredini krasan bazen ili fontana!

Nevjerojatno iskustvo!

Ujutro prije odlaska svi smo šutjeli, kao da nas je neka depresija uhvatila. Znali smo da za par sati svi odlazimo svojim putevima. Nakon toliko vremena me i dalje nostalgija ne pušta.

Da nije bilo onih večernjih druženja nakon izleta, ispijanja alkohola i upoznavanja suputnika – sigurno ne bih bio ovako ispunjen. Vrijednost

poznanstava koje sam stekao na ovom putovanju je neopisiva i zauvijek ću biti zahvalan na tih tjedan dana koje sam proveo uz #brutalvi putovanje.

Do idućeg putovanja!

Filip Gotovina


© 2023 Talvi putovanja
Izrada web stranica - Fer Projekt
Što čekaš?
Aktualna putovanja
Zašto smo najgori
dojmovi naših putnika