Prag

Grad u koji kada otputuješ kao da stigneš u bajku, svi ti brojni tornjevi, ulice stare jezgre, dvorac, rijeka Vltava i Karlov most su fascinantni. Nezaboravne životne trenutke priuštit će ti putovanje u Prag.

Osim što Prag odiše poviješću, moćnom arhitekturom, kulturom, umjetnošću, prirodom, ovaj grad nudi i dobru zabavu. Sigurno si čuo da ovo mjesto ima izvrsna piva uz čiju se kapljicu u pivnicama, restoranima i barovima možeš zabavljati do jutarnjih sati.

Stanovnici su izrazito ljubazni i gostoprimljivi, nakon kratkog razgovora s nekim od lokalnih stanovnika vrlo brzo stekneš dojam kao da se znate godinama. Zaista, potrošit će vrijeme na tebe kako bi ti ispričali neku zanimljivu legendu o gradu, pokazali mjesto koje tražiš ili bili samo dobro društvo u noćnom izlasku. Tu imaš priliku i sklopiti novo prijateljstvo.

Bez obzira je li trajanje tvog putovanja 3, 5 ili 7 dana, svaki novi dan je potpuno drugačiji od prethodnog, mogućnosti je pregršt i uspomene koje će ti svaki dan priuštiti su čarobne i nezaboravne. Sigurni smo da ćeš koliko god dana tu proveo, poželjeti vratiti se.

kompas icon

Prag je mjesto u kojem ćeš se u jednom trenutku osjećati kao doma, a u drugom shvatiti da sve što vidiš, čuješ i osjetiš je nešto potpuno novo i inspirativno.

Čarobni Prag i njegove znamenitosti - Što posjetiti i vidjeti?

Prag ima pregršt znamenitosti koje je šteta propustiti doživjeti. Uz obilazak starog dijela grada, gdje doslovno koračaš kroz povijest nailaziš i na mnoštvo modernih zdanja, na događaje koji okupljaju tvoju pažnju poput uličnih umjetnika, festivala i slično.

Pitanje „što vidjeti u Pragu“ nakon što dođeš u grad postaje suvišno, izlaskom na ulice nailaziš na sve ono što zaista i treba posjetiti. Nabrojimo u članku ispod neke od znamenitosti ovog moćnog dijela svijeta.

Praški astronomski sat (Pražský orloj) - Treći najstariji na svijetu

Praški astronomski sat je izrazito zanimljiv svim posjetiteljima, što se s njim događa na puni sat, svi ti likovi iz sata koji tada imaju svoju predstavu, fascinantno. Za sve one koji vole starinu i to potpuno neobičnu i za današnje vrijeme ovo je pravo mjesto za posjetiti. Izrađen je u 15. stoljeću i ta spoznaja nam nameće bezbroj pitanja o samoj izradi.

Starogradski trg (Staroměstské náměstí)

Mjesto na kojem možeš besplatno doživjeti brojne atrakcije ovog grada je upravo Starogradski trg. Nalaziš li se na samom trgu, gdje god da pogledaš vidjet ćeš brojne starine, građevine po kojima je Prag prepoznatljiv.

Tu imaš priliku prisustvovati brojnim događajima, osobito ako si u Pragu u vrijeme blagdana.

Brojni ulični svirači i umjetnici okupljaju tvoju pažnju do te mjere da ti vrijeme jednostavno proleti kao vlak. Tu se nalazi i čuveni Praški astronomski sat.

Karlov most (Karlův most) - Najpopularnija znamenitost grada, povezuje Stari grad s Malom Stranom

Most koji priča jednu bitnu povijesnu priču, spaja Stari grad s Malom stranom, a ispod njega teče brza, hladna i posebno dojmljiva rijeka Vlatava je Karlov most. S mosta se pruža pregled na grad, poseban doživljaj je noću gdje svjetla velegrada daju idiličan dojam. Svaka statua satkana u sam most daje dojam da ti netko priča o povijesti i važnosti ovog mosta kroz istu.

image - Destinacija
kompas icon

Uz Karlov most u Pragu vezane su brojne legende, dok si u Pragu saznaj koje. Oduševit će te!

image - Destinacija

Praški dvorac (Pražský hrad) - Najveći dvorac na svijetu

Navodi se da je najveći dvorac na svijetu upravo Praški dvorac. Ogroman dvorac, impozantan kompleks koji se sastoji od brojnih palača unutar samog dvorca, bajkovitih vrtova, tornjeva, katedrala, bazilika i brojnih drugih povijesnih prostorija i institucija.

Ovaj dvorac je živi muzej koji ti daje priliku da se vratiš puno godina unatrag i u sadašnjem trenutku osjetiš duh prošlosti. Veličanstveno, od samog pogleda s dvorca, ali i veličanstvenim starinama kojima odiše. Definitivno nezaobilazna točka prilikom posjeta Pragu. Šetnja dvorcem je šetnja tradicijom, običajima, događajima i kulturi ovog mjesta i ove zemlje.

Josefov (židovska četvrt) - Srce židovske povijesti u Pragu

Četvrt koja priča jednu povijesnu židovsku priču je Židovska četvrt Praga. Možeš posjetiti židovsko groblje i spomenik Franza Kafke. Tu imaš priliku posjetiti sinagogu te Židovski muzej.

Osim povijesno, tu možeš uživati i u brojnim restoranima i barovima te u razgovoru sa stanovništvom ovog dijela grada saznati neke bitne činjenice o ovom kvartu.

Petrin toranj (Petřínská rozhledna) - Uživaj u panoramskom pogledu s visine od 63,5m

Vidikovac s kojeg imaš priliku doživjeti najljepši pogled na Prag je Petrin toranj. Do tornja se dolazi prolaskom kroz Petrine vrtove, koji su ovisno o godišnjem dobu, puni boja, cvjetova i mirisa, ugođaj je bajkovit. Ako si ljubitelj fotografije u ovom dijelu Praga imaš priliku zabilježiti fotografije koje ti mogu poslužiti kao razglednice.

kompas icon

Izgradnja Petrinog tornja inspirirana je jednim drugim tornjem u Europi, Eiffelovim tornjem.

Plešuća kuća (Tančící dům) - Jedna od najistaknutijih modernih znamenitosti Praga

Kako je Prag poznat po ispijanju dobrog piva sasvim je logično da se u samom gradu nalazi Plešuća kuća. Neki je nazivaju i Pijana kuća. Šalu na stranu, ova neobična i arhitektonski vrlo zanimljiva građevina je projektirana od arhitekta Vlade Milunića, čovjeka koji korijene vuče iz Hrvatske.

Kako brojne građevine odišu prošlošću, ovo je tipičan primjer modernizma. Zasigurno je poslužila kako bi bila spoj povijesnog i modernog. S vrha zgrade se pruža prekrasan pogled na grad, tu možeš sjesti, kušati neka od specijaliteta restorana koji se nalazi na vrhu i uživati u pogledu. Ova građevina simbol je kreativnosti, dinamičnosti i modernog.

kompas icon

Plesna kuća je zamišljena kao jedan plesni par čija muška figura naginje prama rijeci Vltavi. Zaista neobična ideja za arhitekturu, ali i činjenica da moderna arhitektura pomiče granice.

Ne zaboravi posjetiti pivnice i pivovare u Pragu - Kušaj češko pivo, jer su i po tome jako poznati!

Sumnjam da nisi čuo da je češko pivo jedno od najboljih i najpoznatijih na svijetu. Tradicija ispijanja piva i uživanje u tradicionalnoj gastronomskoj ponudi je običaj ovog mjesta. Vjeruje se da je pivo zapravo nastalo u Pragu jer su tu zabilježeni početci nastanka piva. Tradicionalne pivnice u Pragu također pričaju jednu povijesnu priču tako da pivo, kultura i tradicija imaju veliku poveznicu.

Jednostavno, Prag ima pivnice i pivo koje nisu samo mjesto i tekućina, svaki kutak pivnice, svaka kap piva tu priča neku legendu, to se osjeća samim ulaskom u prostoriju i zdravicom s nekim novim ljudima za neka nova prijateljstva.

image - Destinacija
kompas icon

Savjetujemo ti posjet nekoj od Prag pivovara, obogatit će te novim saznanjima o povijesti proizvodnje piva. Ta mjesta su centar pivske kulture.

Jedinstveno iskustvo putovanja u Prag

Put u Prag prilika je da se dobro zabaviš, ali i saznaš o kulturi, povijesti i umjetnosti ovog bajkovitog, šarmantnog i neobičnog grada. Ljubaznost lokalnog stanovništva je detalj koji omogućava da kroz spontani obilazak mjesta saznaješ povijesne činjenice i legende o pojedinim dijelovima grada. Uz pivo ćeš saznati dosta o gastronomskoj ponudi i tradiciji hrane i ispijanju piva, te dobiti savjete što ne smiješ propustiti vidjeti.

Putovanje u Prag iskustva su koja te obogate kulturno, ali i pruže priliku da se zabaviš, sklopiš nova prijateljstva i uživaš u pravom smislu te riječi. Prag je jedno neodoljivo mjesto, spoj tradicije, umjetnosti, kulture, inovacije, dobre gastronomske scene i još bolje kapljice.

Uz sve navedeno, dodajemo i izrazitu gostoljubivost domaćina koja cijelom šarmu grada daje posebnu notu. Inspirativan i čaroban dio svijeta.

image - Destinacija

© 2023 Talvi putovanja
Izrada web stranica - Fer Projekt