Meksiko

Otputuješ li u Meksiko, ostat ćeš očaran zemljom bogate kulturne baštine i prekrasne prirode. Meksička kultura je poznata po svojoj raznolikosti i živopisnosti. Tradicionalna mariachi glazba te prekrasni folklorni plesovi su jedan od načina kako Meksiko slavi svoje autohtone i kolonijalne korijene. Neobični i u svijetu poznati kulturni događaj Meksika je "Dia de los Muertos", Dan mrtvih, koji simbolizira jedinstveni pogled na smrt kao dio ciklusa života te se obilježava na specifičan način.

Slatki okusi meksičke kuhinje ostavit će te bez komentara, jer sve što probaš je ukusno i neobično u isti tren.

Posjetiš li Meksiko, teško da će ga neka destinacija nadmašiti, većini posjetitelja ostaje jedno od najuzbudljivijih putničkih odredišta koje su posjetili u svijetu.

kompas icon

Bez obzira tražiš li avanturu, kulturu, odmor ili gastronomsko iskustvo, putovanje u Meksiko nudi ponešto za svakoga. Neka Meksiko obilježi tvoje putovanje u ovoj godini.

image - Destinacija

Mexico City - Tamo gdje se drevno susreće s modernim

Želiš li posjetiti mjesto gdje se drevna povijest i moderna urbanost isprepliću u jedinstvenoj simfoniji kulture, arhitekture i života onda posjet glavnom gradu Meksika, jednim od najvećih gradova na svijetu, Mexico Cityju će biti pun pogodak za tebe. To je grad koji je živopisno srce nacije, oslikava složenu povijest Meksika i njegovu dinamičnu sadašnjost.

Danas je Mexico City grad pun života, s bogatom ponudom galerija, restorana, muzeja i parkova. Arhitektura grada je impresivna, varira od kolonijalnih crkava i palača do modernih nebodera i inovativnih javnih prostora.

Govorimo li o kulturi grada, ona zaista izvire iz svakog objekta grada, iz svake ulice. Šećeš li ulicama osjetit ćeš duh povijesnog i modernog, od tržnica i tradicionalnih jela do modernih i svjetskih restorana.

Mjesto u kojem glazbena i umjetnička scena mogu naći svoj dom, brojni koncerti, izložbe i festivali su u ponudi tijekom cijele godine. Palača lijepe umjetnosti (Palacio de Bellas Artes) koja samim imenom govori o važnosti ove institucije na svjetskoj razini.

Koji god razlog odabrao da dođeš u Mexico City, dolaskom u njega naći ćeš još puno razloga koji nisu bili na popisu, a zbog kojih ga je vrijedilo posjetiti.

kompas icon

U Mexico Cityju, drevno i moderno zajedno stvaraju jedinstveni gradski mozaik koji očarava svakog tko ga posjeti.

Posjeti drevne ruševine Maya i Azteka (Chichén Itzá, Teotihuacán)

Govorimo li o Chichén Itzá i Teotihuacán, moramo imati na umu da govorimo o dva impresivna arheološka nalazišta u Meksiku, ali u isti tren i potpuno različita.

S jedne strane Chichén Itzá, arheološko čudo koje su izgradili Maye. Poznato je po hramu Kukulkana (El Castillo), a posjetiš li ovo mjesto tijekom proljetnog i jesenskog ekvinocija možeš svjedočiti neobičnom fenomenu koji je turistima posebno spektakularan. Radi se o iluziji zmije koja gmiže niz stepenice piramide. Ovo mjesto je pod zaštitom UNESCO-a te spada u sedam svjetskih čuda.

S druge strane, Teotihuacán, drevni grad u blizini Mexico Cityja, bio je centar mnogobrojnih mezoameričkih kultura. Simboliziraju ga masivne teotihuacán piramide Sunca i Mjeseca. Ono što te se posebno može dojmiti je penjanje na piramide i sam pogled s njih, u tim trenutcima možeš osjetiti svu veličanstvenost mjesta koje si posjetio.

Teotihuacán je mjesto na kojem možeš doživjeti i proživjeti jedno od najvećih gradskih centara drevne Mezoamerike, to je mjesto koje nisu izgradili Maye.

Ovisno o tome što želiš doživjeti i proživjeti, odlučit ćeš koje mjesto posjetiti. Ali ako se odlučiš otputovati u Meksiko šteta bi bilo ne doživjeti duh oba mjesta.

U Chichén Itzá-u možeš dotaknuti malo dublje u kulturu Maya.

image - Destinacija
image - Destinacija

Guadalajara - Srce meksičke kulture

Posjetiti Meksiko, a ne posjetiti „Srce meksičke kulture“ bio bi grijeh. Guadalajara Meksiko u kulturnom smislu obilježava, tu su nastala brojna kulturna dobra po kojima je Meksiko prepoznatljiv u svijetu. Tijekom posjete Meksiku nezaobilazne su večeri uz mariachi glazbu i nazdravljanja uz nacionalno piće tequila koje upravo svoje korijene vuče iz Guadalajare.

Ovo mjesto je domaćin brojnih festivala koji prikazuju tradicionalne meksičke plesove, glazbu i običaje. Centar je meksičke umjetnosti, tu se nalaze brojne galerije te ateljei lokalnih umjetnika što pridonosi čari ovog mjesta.

Guadalajara nazivaju „Srce meksičke kulture“, a ti ćeš posjetom ovog bisera osjetit kako pulsira bogatom kulturom, tradicijom i umjetnošću te doživjeti bilo između drevne civilizacije i modernog duha isprepletenog dodirima kreativnog i suvremenog.

Tequila - Grad gdje svaki gutljaj priča priču

Grad Tequila, smješten u Meksiku odigrao je važnu ulogu u nastanku i proizvodnji popularnog alkoholnog pića tequila. Zanimljive su turističke ture u kojima možeš istražiti destilerije, uživati u plantažama agave i na kraju u degustiranju mnogobrojnih vrsta tequile. Intrigantna povijest i kultura tequile koja seže 250 godina unatrag. Sve to možeš istražiti odlučiš li se za posjet Tequili.

kompas icon

Ne zaboravi da će ples, pjesma i zdravica uz tequilu na plaži biti jedna od „aktivnosti“ puta.

image - Destinacija

Doživi plaže Cancuna i Playa del Carmen

U Cancuni su plaže prostrane i dugačke, međutim to područje je satkano od mnogobrojnih hotela (Zona Hotelera) koje zaista nude sve i svašta po poprilično visokim cijenama. Teško je naći plažu koja je otvorena gostima mjesta koje posjećuju. Često ćete ćuti da je područje poprilično amerikanizirano, što u nekom pogledu jest, a u nekom nije. Može se zaista u ovom mjestu osjetiti duh Meksika bilo da govorimo o kulinarstvu ili ponudi kroz razne usluge. Stanovnicima je problem engleski pa ako se odlučiš istražiti agencije koje nude razne aktivnost u kojoj se želite okušati (poput ronjenja), naoružaj se strpljenjem.

Playa del Carmen, grad koji obiluje prekrasnim plažama Karipskog mora je mjesto u kojem možeš uživati i okušati se u mnogobrojnim morskim aktivnostima poput ronjenja. Iako nekada mali ribarski gradić, danas je pravo turističko odredište te mamac za brojne turiste. Popularna Quinta Avenida (Fifth Avenue) proteže se uz cijelu obalu. Živahna ulica koja je mjesto brojnih dućana, restorana, barova, međutim ipak se može osjetiti manje komercijalizma nego u Cancunu.

Otkrij prirodna čuda (Cenote na Yucatánu, Bakarni kanjon)

Neka mjesta na zemlji karakteriziraju rupe ispunjene vodom, jedno od tih mjesta je poluotok Yucatán. Udubine koje smo spomenuli nazivaju se cenote, ispunjene su uglavnom slatkom vodom, čistom kišnicom koja se profiltrirala prolazeći kroz tlo. U Meksiku ih ima tisuće, privlačne su brojnim turistima, neobične su i pravo čudo prirode.

U nekim cenotama je moguće plivati i roniti te se osjećati zaista filmski. Boje su u njima uglavnom božanstvene pa nije ni čudo da su ih Maye štovali kao svete bunare. Ova mjesta su raj za ljude avanturističkog duha, među atrakcijama plivanja, ronjenja je i ljuljanje iznad cenota, te filmsko skakanje s ljuljačke u vodu. Tu možeš vidjeti i brojne životinjske vrste poput kornjača i šišmiša. Nakon kratkog vremena čovjek se vrlo lako stopi s prirodom i zaista te vrati par stoljeća unatrag.

Još jedno čudo prirode ovog područja je Bakarni kanjon. Rijeke koje su stvorile kanjone pokazuju svu snagu vode. Na nekim dijelovima kao turist možeš uživati u prekrasnom pogledu koji se pruža s vidikovca upravo prema Bakarnom kanjonu. Ime je dobio upravo po bakrenoj boji samog kanjona.

Posjeti Isla Mujeres (Otok žena) - Otok sreće i odmora

Mjesto na zemlji gdje je more tirkizno, bistro i čisto, gdje je povjetarac onakav da ti stvori osjećaj opuštenosti, glazba je dovoljno tiha i dovoljno glasna da potpuno uživaš u njoj i piće je idealno rashlađeno da se pitaš sanjam li?

Otok Isla Mujeres je poznat po opuštenom i mirnom okruženju. Kada se odmoriš i napuniš baterije možeš roniti i istraživati podvodni svijet ili pak posjetiti neka od povijesnih lokaliteta.

Jedinstveno iskustvo putovanja u Meksiko

Put u Meksiko, mjesto koje obiluje raznolikošću drevnih civilizacija, prirodi koja se ističe svojom dramatičnošću, neobičnoj, ukusnoj i tradicionalnoj kuhinji i jelima koje je šteta propustiti kušati poput tacos i guacamole, festivalima i pićima uz koje možeš večeri boravka u Meksiku začiniti i učiniti nezaboravnim i pamtljivim i tako bi mogli u nedogled.

Svako putovanje u Meksiko iskustva su koja obogaćuju, učeći putnike o snazi zajednice, bogatstvu tradicije i neprekidnom ciklusu obnove i slavlja života. Meksiko je još puno više od svega nabrojanoga u članku, posjeti ga i uvjeri se.

image - Destinacija

© 2023 Talvi putovanja
Izrada web stranica - Fer Projekt